radiokalymnos.com  radiokalymnos.gr

 

ΔΕΛΤΙA  ΤΥΠΟΥ

11/28/2014

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη για τον μαθητικό τουρισμό, ιδιαίτερα εν όψει των μαθητικών εκδρομών που θα γίνουν μέσα στο Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Δημάρχου Ρόδου Φὠτη Χατζηδιάκου.

 Στή σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επικοινωνίας Τέρης Χατζηιωάννου, ο Γεν. Διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ Μπάμπης Παλογιαννίδης, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου Βεατρίκη Σέρβου, ο Γεν. Γραμματέας του ΕΒΕΔ Νίκος Παπασταματίου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου Γιάννης Κλούβας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Δημοτικών Καταστημάτων Άννα Μπόσμου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νικόλαος Κουκούλης.

Αρχικά η Αντιδήμαρχος Τουρισμού έκανε στους εκπροσώπους των φορέων μια συνοπτική εισαγωγή για το θέμα της σύσκεψης, αναφέροντας την επιστολή που εστάλη σε δεκαπενταμελή μαθητών και σε διευθυντές σχολείων της Αττικής για και το ενδιαφέρον που έδειξαν ήδη 21 σχολεία για επίσκεψη στη Ρόδο μέσα στο Δεκέμβριο. Με δεδομένο ότι αναμένονται περίπου 1500 μαθητές στο διάστημα από 2 έως 16 Δεκεμβρίου, οι εμπλεκόμενες διευθύνσεις του Δήμου έχουν ήδη προγραμματίσει εκδηλώσεις και παροχές υπηρεσιών, όπως συναυλίες, δωρεάν περιηγήσεις στην πόλη με το τρενάκι του Δήμου, εκδρομές έξω από την πόλη με συνοδεία ξεναγών κ.λπ.

Ο δήμαρχος Ρόδου στην εισήγησή του υπογράμμισε την ανάγκη να επαναφέρουμε στη Ρόδο τον μαθητικό τουρισμό και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βρει η πόλη και το νησί τη γιορταστική ατμόσφαιρα που τόσο την έχουν ανάγκη όχι μόνο οι επισκέπτες, αλλά κυρίως οι ίδιοι οι κάτοικοι.

 Επίσης ο κ. Χατζηδιάκος, για το θέμα της ανταγωνιστικότητας της Ρόδου ως προς άλλους προορισμούς του μαθητικού τουρισμού, κατέθεσε τον προβληματισμό του για αύξηση του αριθμού των ημερών των εκδρομών κατά δύο ημέρες, ώστε να είναι ίσες οι σχολικές εκδρομές σε προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας με τις αντίστοιχες σε προορισμούς του εξωτερικού.

Παράλληλα, όπως είπε, έχει έρθει σε επαφή με την Blue Star Ferries για το ενδεχόμενο να μειωθεί το κόστος μεταφοράς και να υπάρξουν και άλλα κίνητρα προς τους μαθητές, ενώ τόνισε και την ανάγκη προσπάθειας ώστε να έχει η Ρόδος μαθητικές εκδρομές και τον Μάρτιο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον δήμαρχο Ρόδου στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία για την έκθεση του Λούβρου και στη συνέχεια στην Αυστρία, πάντα με θέμα τον τουρισμό. Έτσι, αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μαθητές από τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2015 αναμένονται 8.000 συνταξιούχοι από την Αυστρία και τον Ιούνιο μαθητές από δύο σχολεία της Αυστρίας πιλοτικά, με προοπτική να γίνει θεσμός για τους αυστριακούς μαθητές η επίσκεψη στη Ρόδο.

Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο ΔΟΠΑΡ για την περίοδο πριν και κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επικοινωνίας Τέρης Χατζηιωάννου, έχουν στόχο να ζωντανέψουν την πόλη και κυρίως το κέντρο της. Έτσι, εφέτος δεν θα γίνουν εκδηλώσεις στο Ροδίνι, αλλά θα επικεντρωθούν στο Δημαρχείο και στο εμπορικό κέντρο, με παγοδρόμιο, καρουσέλ, σκηνή για εκδηλώσεις και μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ο διάκοσμος της πόλης, παρά την έλλειψη προσωπικού, θα γίνει προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αφού ο αρχικός σχεδιασμός για ολοκλήρωση του στολισμού μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου δεν θα καλύψει την περίοδο που θα βρίσκονται εδώ οι μαθητές.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, από την πλευρά τους, έδωσαν τα εύσημα στον Δήμο για την πρωτοβουλία του και υπογράμμισαν κάποιες κινήσεις που θεωρούν απαραίτητες, όπως να δοθεί έμφαση στην καθαριότητα και τον στολισμό, ιδιαίτερα του κέντρου της πόλης και της Μεσαιωνικής Πόλης.

 

 

 

 

 

10/28/2014

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Υψηλάντου 143-145, 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ. 6972264011,
Email: yianfrag@otenet.gr, omospo12@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμμετοχή Ομοσπονδίας στον εορτασμό
της Εθνικής Εορτής στον ΠειραιάΗ Ομοσπονδία μας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχε στις εκδηλώσεις της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Πειραιά, που άρχισαν με επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιά κκ. Σεραφείμ. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο, ήταν η παρέλαση που έγινε παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Οι νέοι και οι νέες της Δωδεκανήσου συγκεντρώθηκαν από νωρίς στη Δωδεκανησιακή μας Εστία, για ένα κέρασμα και μετά συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο κ. Γιάννη Φραγκούλη, τον πρόεδρο της Ένωσης Τηλίων κ. Γιάννη Καρταπάνη, τα μέλη των ΔΣ της Ομοσπονδίας μας και λοιπών φορέων κκ Άννα Κορωναίου, Λουκία Ζερβάνου, Παυλίνα Κουμπιού, Φωτεινή Ασβεστά και Γιάννη Βενέτο, μετέβησαν στο χώρο αφετηρίας της παρέλασης. Ο καιρός ήταν σχετικά καλός για την εποχή και πολλοί Πειραιώτες βρέθηκαν στους δρόμους, καθ΄ όλο το μήκος της παρέλασης, χειροκροτώντας με ενθουσιασμό, δείχνοντας την ανάγκη τους για ένα ξέσπασμα στις δύσκολες μέρες, που όλοι βιώνουμε.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη νεολαία της παροικίας μας, που έδωσε για άλλη μια φορά το παρόν της και μας έκανε όλους να νοιώθουμε υπερήφανοι.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας

Φωτογραφίες από τον εορτασμό, στην ιστοσελίδα μας, www.omospondia12.com
 

 

 

 

 

10/26/2014

Ποθητός Μαγκούλιας

28η Οκτωβρίου 2014

Πανηγυρικό λόγο για το νόημα της 28ης του Οκτώβρη

Η 28η Οκτωβρίου μας προσφέρει κάθε χρόνο μια υψηλή εθνική συγκίνηση ,μια μεγάλη ελπίδα και υπογραμμίζει το χρέος μας .Μας χαρίζει ακόμα μία πανοραμική εικόνα του ηρωικού λαού μας ,που ξεκίνησε με ασύγκριτο σθένος να αντιταχθεί σε δύο πανίσχυρες δυνάμεις. Ο ελληνικός λαός σήκωσε τη σημαία της ελευθερίας βασισμένος στην εντολή των προγόνων του :

Εις οιωνός άριστος ,αμύνεσθαι περί πάτρης .

Σαν σήμερα πριν από 75 χρόνια οι δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού εξαπέλυαν τα στρατεύματα τους σκορπώντας τον τρόμο στην Ευρώπη και σ όλο τον κόσμο .Οι χώρες του άξονα κίνησαν τις φάλαγγες τους και ανέμισαν απειλητικά τις αιματόβρεχτες σημαίες τους ενάντια στη μικρή αλλά ηρωική Ελλάδα .Με τα παράλογα όνειρα της υποταγής του κόσμου εξαπέλυσαν τους πάνοπλους στρατιώτες τους ,για να υψώσουν τα βάρβαρα είδωλα του ολοκληρωτισμού στον ευρωπαϊκό χώρο.

Οι ώρες εκείνες ήταν κρίσιμες για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο διαβόητος άξονας εξαπέλυσε την καταιγίδα ενός ολέθριου πολέμου, που έμελλε να λάβει τεράστιες διαστάσεις παρασύροντας στη δίνη της καταστροφής τους περισσότερους λαούς. Απαίτηση των δυνάμεων του άξονα ήταν η επιβολή μιας νέας τάξης πραγμάτων ,σύμφωνα με την οποία το ελεύθερο φρόνημα υποτασσόταν στη βία ,οι άνθρωποι χωρίζονταν σε κατηγορίες.

Οι ακατάλυτες ηθικές αξίες , τα αιώνια πνευματικά επιτεύγματα που αποτελούσαν τα φωτεινά ορόσημα του ελεύθερου ανθρώπου και ιδιαίτερα του Ελληνισμού ,έπρεπε να παραμεριστούν. Η ανεξαρτησία , η εδαφική ακεραιότητα των κρατών ,η ατομική και εθνική ελευθερία ,η ελευθερία των ιδεών , κακοποιούνταν βάναυσα και ήταν στη διάθεση διαστρεβλωμένων πεποιθήσεων.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μετά την οικονομική κρίση του 1929 η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεχόταν την αυστηρή κριτική των εχθρών της .Η σταλινική Ρωσία και η φασιστική Ιταλία καθώς και οι οπαδοί τους στο εσωτερικό των δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης ενισχύονταν στην αντίθεση τους κατά του φιλελευθερισμού . Xαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Γερμανίας ,όπου το Κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ θα φτάσει να εκπροσωπεί το 44% στις εκλογές του 1933. Οι Γερμανοί , σύμφωνα με τον Χίτλερ, όφειλαν να συνενώσουν όλους τους λαούς που μιλούσαν την ίδια γλώσσα και είχαν το ίδιο αίμα και να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στα ανατολικά ,προκειμένου να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο για την επιβίωση τους ζωτικό χώρο.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το 1936 ο άξονας Γερμανίας Ιταλίας είναι πια γεγονός .Και οι δύο μαζί βοηθούν το στρατηγό Φράνκο που μάχεται εναντίον της Ισπανικής δημοκρατικής κυβέρνησης .Από το 1938 η Γερμανία αρχίζει να καταλαμβάνει αρχικά τις όμορες χώρες και σταδιακά επεκτείνει την κυριαρχία της σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης . Αυστρία ,Τσεχοσλοβακία ενσωματώνονται στο γερμανικό κράτος ,ενώ τον Απρίλη του 1939 η Ιταλία καταλαμβάνει την Αλβανία .Την ίδια χρονιά η Αγγλία και η Γαλλία ,διακηρύσσουν ότι θα υπερασπιστούν με τα όπλα κάθε κράτος που θα δεχόταν επίθεση από τον άξονα . Ο Χίτλερ όμως δεν παραμένει αδρανής .Τον Αύγουστο του 1939 υπογράφει με τη Σοβιετική Ένωση συνθήκη και αμέσως απαιτεί από την Πολωνία την εκχώρηση στη Γερμανία διαδρόμου γης . Μπροστά στην πολωνική άρνηση ο Χίτλερ εισβάλλει στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 .Δύο μέρες μετά , η Αγγλία και η Γαλλία πιστές στη διακήρυξη τους κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία .Σε λιγότερο όμως από ένα χρόνο οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι και τον Ιούνη του 1940 η κυβέρνηση του στρατάρχη Πεταίν υπογράφει την ανακωχή.

Η Αγγλία μένει μόνη της για να αντιμετωπίσει τη Γερμανία .Ο Χίτλερ αρχίζει τη λεγόμενη μάχη της Αγγλίας .Χιλιάδες τόνοι βομβών πλήττουν την Αγγλία αλλά ο πληθυσμός παραμένει ατάραχος .Η αγγλική αεροπορία προξενεί τρομερές απώλειες στους Γερμανούς και ο Χίτλερ αναγκάζεται τελικά να εγκαταλείψει τα σχέδια του για απόβαση .Η Αγγλία έχει σωθεί αλλά προς το παρόν είναι ανίκανη να πλήξει αποτελεσματικά τη Γερμανία.

Όλη η Ευρώπη είχε σχεδόν γονατίσει .Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής ,όσες ήταν ακόμη ελεύθερες είχαν ξαφνιαστεί από σειρά εντυπωσιακών επιτυχιών του Άξονα που θεωρούνταν πλέον αήττητος .Όλοι είχαν παγώσει πανικόβλητοι μπροστά στη χειμαρώδη επέλαση.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σ αυτό το βαθύ σκοτάδι είχε βυθιστεί η Ευρώπη, όταν έλαμψε φως ελπίδας και ενθάρρυνσης , το ΟΧΙ των Ελλήνων .

Η επιθετική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κλιμακώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση τον Απρίλη του 1939 μετά την υποταγή της Αλβανίας. Όσο κι αν οι Ιταλοί επεδίωκαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ,τα ίδια τα γεγονότα βαθμιαία επιβεβαίωναν τον προσανατολισμό της Ρώμης στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στο Βαλκανικό χώρο .Η επίδοση απειλητικών διαβημάτων για τη δήθεν χρησιμοποίηση ελληνικών χωρικών υδάτων και λιμένων από μονάδες του βρετανικού στόλου , η επίρριψη μομφών από επίσημα και ημιεπίσημα όργανα του φασιστικού καθεστώτος ,ο τορπιλισμός ,τέλος ,της Έλλης στο λιμάνι της Τήνου ,το δεκαπενταύγουστο του 1940 ,προορίζονταν να κλιμακώσουν τις εκβιαστικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας .

Όταν τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου ο Ιταλός πρεσβευτής επέδωσε το ιταμό τελεσίγραφο του Μουσολίνι στον κυβερνήτη ,εκείνος βρέθηκε για πρώτη φορά σε σύμπνοια με το χειμαζόμενο λαό μας και διερμήνευσε τη θέληση των Ελλήνων ,αρνούμενος να δώσει γην και υδωρ. Το πρωί της ίδιας μέρας απευθύνεται στον ελληνικό λαό:

Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος ,την ακεραιότητα και την τιμή της .Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότηταν ,η Ιταλία μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωϊνήν την παράδοσιν τμημάτων του ελληνικού εδάφους .Απήντησα στον πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθαυτό και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται τούτο, ως κήρυξιν πολέμου κατά της Ελλάδας .Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας ,την οποίαν μας εξασφάλισαν οι προπάτορες μας .Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα ,τας γυναίκας ,τα παιδιά σας και τας ιεράς παραδόσεις .Νυν υπέρ πάντων ο αγών.

Το ΟΧΙ των νεοελλήνων αποτελούσε ολοζώντανη μετάφραση του μολών λαβέ του Λεωνίδα .Σαν εγερτήριο σάλπισμα ακούστηκε ως τα πέρατα της οικουμένης λέγοντας στους νεότερους έλληνες Ίτε παιδες ,ελευθερουτε πατρίδα . Η Ελλάδα ,όπως άλλοτε δεν φοβήθηκε τις ατέλειωτες στρατιές των Περσών και τις συνέτριψε στο Μαραθώνα ,όπως δεν πτοήθηκε από τις μανιασμένες ορδές του Μωάμεθ στη Βασιλεύουσα ,έτσι και τώρα όρθωσε ατρόμητη το ανάστημα της μπροστά στους Ιταλούς και τους γελοιοποίησε .Έτσι όλοι με μια ψυχή ,με μια φωνή ,από την Πίνδο ως την Κρήτη βροντοφώναξαν ΟΧΙ .

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ,όταν έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα είχε απορρίψει με τόσο υπερήφανο τρόπο το ιταλικό τελεσίγραφο ,ένας βαθύτατος σεβασμός για τη μικρή αυτή χώρα κατέκτησε όλους τους ανθρώπους .Ο ενθουσιασμός του στρατού και η ομόφωνη θέληση όλου του λαού για αντίσταση επιτρέπουν στους έλληνες όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την επίθεση με επιτυχία ,αλλά και να περάσουν αμέσως στην αντεπίθεση .

Η θρυλική κραυγή αέρα ακούγεται πια παντού . Η λόγχη του θρυλικού τσολιά μηδενίζει την αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων και λυτρώνει τα ιερά χώματα της Ηπείρου για να γίνουν εκεί αναστάσιμες τελετές απερίγραπτου μεγαλείου .Βέβαια ,οι συνθήκες του πολέμου ήταν απίστευτα δύσκολες .Η πορεία στο μέτωπο αληθινή κόλαση .Σ αυτό τον πόλεμο πολεμούν όλοι.

Αρχικά οι στρατιώτες .Η αφήγηση που ακολουθεί είναι χαρακτηριστική:

Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα ο ένας πίσω από τον άλλο ,ίδια τυφλοί .Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη ,όπου ,φορές ,εκαταβούλιαζε ,ίσαμε το γόνατο. Και τις λίγες φορές που κάναμε στάση να ξεκουραστούμε ,μήτε που αλλάζαμε κουβέντα ,μονάχα σοβαροί και αμίλητοι ,φέγγοντας με ένα μικρό δαδί ,μία-μία εμοιραζόμασταν τη σταφίδα .Ή φορές πάλι αν ήταν βολετό ,λύναμε βιαστικά τα ρούχα και ξυνόμασταν με λύσσα ,όσο να τρέξουν τα αίματα .Γιατί μας είχε ανέβει η ψείρα ως το λαιμό κι ήταν αυτό πιο ανυπόφερτο και από την κούραση.

Σπουδαία συμμετοχή έχουν και οι γυναίκες ,ιδιαίτερα οι γυναίκες της Πίνδου .Σε πολεμικό άρθρο της εποχής αναφέρονται τα παρακάτω : Σε αυτή την μάχη που άρχισε έχει σπουδαίαν αποστολήν η γυναίκα ,η Ελληνίς .Ενώ πολεμούν οι άνδρες επάνω εις τα βουνά και στέλλουν εδώ ανδραγαθήματα και νίκας ,αι γυναίκες μπορούν απ εδώ με την ψυχραιμίαν ,το θάρρος και την πνοή τους να κρατούν τον αγώνα .Χτες ακόμη οι γυναίκες της Πίνδου ,έδωσαν κάτι περισσότερο από θάρρος και πνοή .Όταν η 8η Μεραρχία διετάχθη να προελάση και να καταλάβη ορισμένας διαβάσεις έστω και χωρίς εφοδιοπομπάς ,μαζί με τους γέροντας και τα παιδιά εβγήκαν από τα σπίτια τους οι γυναίκες και έφεραν στις κορυφές των ορέων τα πυρομαχικά ,τας οβίδας. Εν ώρα μάχης !Γυναίκες της Πίνδου πρέπει να γίνουν τώρα όλες οι ελληνίδες !

Η μάχη της Ελλάδας κράτησε συνολικά 216 ημέρες ,από την 28η Οκτωβρίου του 1940 ως την 31η Μαΐου 1941,οπότε έληξε κάθε οργανωμένη αντίσταση στην Κρήτη. Κατά την πρώτη φάση του πολέμου οι ελληνικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την επίθεση των Ιταλών αμυνόμενες του πατρίου εδάφους .Κατά τη δεύτερη φάση ο ελληνικός στρατός εξαπολύει μεγάλη επίθεση κατά των Ιταλών με αποτέλεσμα να διεισδύσει βαθιά στο έδαφος της Ηπείρου και να καταλάβει μια σειρά από σημαντικές πόλεις . Αργυρόκαστρο ,Άγιοι Σαράντα ,Κορυτσά ,Μοσχόπολη ,Πόγραδετς βρίσκονται πλέον στα χέρια των Ελλήνων .Κατά την τρίτη περίοδο οι Έλληνες συνεχίζουν την προέλαση τους βαθιά στο αλβανικό έδαφος και συντρίβουν τη σφοδρή εαρινή επίθεση των Ιταλών ,την οποία παρακολουθούσε ο ίδιος ο Μουσολίνι .

Οι στιγμές είναι εφιαλτικές για τον Ντούτσε, που αλλάζει τους στρατηγούς τον ένα μετά τον άλλο. Φτάνει στο μέτωπο ,γεύεται και ο ίδιος την γενναιότητα του έλληνα στρατιώτη και γυρίζει πανικόβλητος στην Ρώμη. Γιατί στο μέτωπο ο Έλληνας τα ξεχνάει όλα :πείνα ,δίψα ,κρύο ,οικογένεια. Μία είναι η σκέψη του : Η Ελευθερία ! Γι αυτήν τα δίνει όλα .Μ αυτό τον τρόπο δίνει ένα μάθημα στις δυνάμεις του άξονα .Ότι ο πόλεμος θέλει ψυχή και όχι άψυχα κορμιά που αγεληδόν οδηγούνται στην αυτοκτονία ,άβουλα όργανα στις αρχές του φασισμού .Η νίκη των Ελλήνων εκείνη την ώρα ήρθε σαν θείο δώρο .

Ο πατέρας της νίκης του μεγάλου αυτού πολέμου ,ο Τσώρτσιλ ,έλεγε : Μαχόμενοι εναντίον του κοινού εχθρού θα μοιραστούμε τη νίκη Άλλοτε λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες .Τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες .

Οι δε Ρώσοι τόνιζαν από το ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας : Έλληνες ! Πολεμήσατε άοπλοι εναντίον πολεμικών μηχανών ,ελάχιστοι εναντίον πολλών .Μας δώσατε χρόνο και προετοιμαστήκαμε .Σας ευγνωμονούμε!

Όμως ,στις 6 Απριλίου του 1941,όταν η μικρή αυτή χώρα δέχτηκε το βάρος του Ναζισμού, λύγισε .Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης στις 9 Απριλίου ,της Λάρισας στις 19 και της Χαλκίδας στις 25 σηματοδοτούν τη γερμανική προέλαση προς την πρωτεύουσα .Στις 27 Απριλίου 1941 οι γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αθήνα . Μετά από σφοδρές συγκρούσεις ενός δεκαημέρου ,το τελευταίο τμήμα ελληνικού εδάφους ,η Κρήτη ,έπεσε στα χέρια των εισβολέων στις 31 Μαΐου 1941.

Η Ελλάδα λύγισε .Λύγισε όμως με ανδρεία και γενναιοψυχία ,προκαλώντας ακόμη και το θαυμασμό των κατακτητών της .Ακόμη κι όταν ο ιερός βράχος δέχτηκε τον αγκυλωτό σταυρό ,η ελληνική ψυχή παρέμεινε αδούλωτη .Ουδέποτε λιποψύχησαν οι έλληνες ,ούτε ακόμη στα κρεματόρια του Νταχάου και της Νυρεμβέργης ,δείχνοντας στους βαρβάρους τι θα πει φιλοπατρία και φιλελευθερία .

Έχει λεχθεί πως η λευτεριά δε χαρίζεται ,αλλά κερδίζεται .Μεγάλη και αδιάψευστη απόδειξη αυτής της αλήθειας αποτελούν οι αμέτρητοι αθάνατοι νεκροί μας ,φόρος ιερός που στα βάθη των ωκεανών και στις απόκρημνες πλαγιές των βουνών μας ,ανάμεσα στα μυρωμένα αγριολούλουδα ,ασπρίζει ο ήλιος και πλένει η βροχή τα σκόρπια κόκαλα τους .Ταπεινοί και άγνωστοι ήρωες ,περιούσια παρακαταθήκη της πατρίδας μας .

Σήμερα το ΟΧΙ του 1940 πλανιέται σαν φωτεινό μετέωρο και χαλυβδώνει την πίστη των αλύτρωτων όλου του κόσμου. Είναι χρέος δικό μας ,χρέος των Πανελλήνων να αναπολούμε εκείνες τις μεγάλες ώρες και να στρέφουμε τη μνήμη μας σ εκείνους που στη ζωή τους έταξαν να φυλάνε Θερμοπύλες . Η σημερινή γιορτή είναι γιορτή των Ελλήνων που ανύψωσαν τα ανθρώπινα ιδανικά σε κανόνες ζωής ,που τα προστατεύουν ακαταγώνιστα από κάθε εχθρική επιβολή .Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες δάφνινα στεφάνια σκορπίζουν παντού το μεθυστικό άρωμα τους . Γιατί στην Ελλάδα , όπως περήφανα τραγουδάει ο ποιητής , η δάφνη δεν ξεράθη ,της λευτεριάς δε σβήστη ο Αυγερινός .

 

 

 

 

9/28/2014

 

Ποθητός Μαγκούλιας

 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014-2019.

Αγαπητοί Συμπατριώτες.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλύμνου αποτελείται από 27 συμβούλους ,οι οποίοι στελεχώνουν 5 δημοτικές παρατάξεις .

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 2014-2019.

ΓΑΛΟΥΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ -ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΑΛΙΜΙΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ).

ΡΗΓΑΣ ΜΙΚΕΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΚ.

ΖΑΙΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

ΨΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

ΜΑΓΚΟΥΛΙΑΣ ΠΟΘΗΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΠΟΔΗΜΩΝ-ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΚ,ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ.

ΤΗΛΙΑΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

ΠΛΑΤΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΕΚ (ΑΠΌ 1/1/2015).

ΦΡΑΤΖΗΣ ΝΕΣΤΩΡ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

ΠΕΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ /ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ - ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ.

ΜΕΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

ΒΑΛΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ.

ΚΟΡΦΙΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.

 

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ

ΜΕΙΖΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ- ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

ΜΑΓΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΛΕΛΕΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΖΕΡΒΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ


 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΖΩΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

ΨΑΡΟΜΠΑ ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ


 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ

ΜΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΜΑΓΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΧΟΥΛΛΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

 

 

9/8/2014

 

Κάλεσμα Δήμου Καλυμνίων για εθελοντική δράση καθαριότητας

Ο Δήμος μας για πρώτη φορά διοργανώνει εθελοντική περιβαλλοντική δράση καθαριότητας, από 1 έως 10 Οκτωβρίου 2014, με τίτλο Καθαρίζουμε και ομορφαίνουμε την Κάλυμνο μας.
Καλούμε όλους τους πολίτες, τα σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κάθε συλλογικό φορέα, να συμμετάσχουν και αυτοί με τη σειρά τους σ αυτή την εθελοντική δράση καθαριότητας  με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής παιδείας των μικρών πολιτών και την ευαισθητοποίηση των μεγαλύτερων.

 

    Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι παρακάτω:
1.    Καθαρισμός σε όλες τις γειτονιές
2.    Καθαρισμό  δρόμων
3.    Καθαρισμό τουριστικών περιοχών
4.    Καθαρισμό παραλιών

        Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν αυτοπροσώπως, με τους Υπευθύνους Καθαριότητας ή τηλεφωνικά στο 22430 51 366  από 07:00 πμ έως 13:00 μμ

Οι Υπεύθυνοι για θέματα καθαριότητας:

Αντιδήμαρχος καθημερινότητας Μικές Ρήγας

Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Τρικοίλης

 

 

2/17/2014

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΑΛΟΥΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διεύθυνση Γραφείων Καλαμιώτισσα Κάλυμνος τηλ/φαξ:2243022599

e-mail: neakalymnos@hotmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΚΑΛΥΜΝΟΣ 17/02/2014  

Ο επικεφαλής της παράταξης κος Γαλουζής Ιωάννης και τα μέλη της, σας προσκαλούν στην πολιτική εκδήλωση που θα γίνει στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου την Τετάρτη 19/02/2014 και ώρα 19:00.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

2/7/2014

 

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού                                                                              Ρόδος 5/2/ 2014

                                                                                                                                                               δελτίο τύπου


Μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί μας το περασμένο έτος ο Δήμος Ρόδου αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας μιας οργανωμένης ομάδας Εθελοντών Πολιτικής προστασίας του Δήμου, η οποία θα επέλθει μέσα από εκπαιδευτική διαδικασία.

Μετά από αίτημα του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου, πρόκειται να υλοποιηθεί στο προσεχές διάστημα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εθελοντικής δράσης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους ΠΡΟΤΕΚΤΑ. Η οργάνωση του σεμιναρίου, συνολικής διάρκειας 100 ωρών, θα γίνει από το τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του Υπουργείου Παιδείας.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ενηλίκων στην εθελοντική δράση και στην απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης κινδύνου για τις θεματικές ενότητες σεισμών, πυρκαγιών, πλημμύρων, θαλάσσιων ατυχημάτων, πρώτων βοηθειών κτλ. Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, την ΚΟΜΑΚ, το Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την PRAKSIS.

Το Πρόγραμμα ακολουθεί διαδικασίες πιστοποίησης ISO και υποστηρίζεται από Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων. Έχει τύχει της δημόσιας αναγνώρισης της πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, Margot Wallrstrom και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 10 Διεθνές Συνέδριο Εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 2001 και στο 10 Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες το 2002.

Οι 70 εκπαιδευθέντες εθελοντές θα ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και θα συστήσουν Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, που θα συντονίζεται από το Γραφείο Πολιτικής προστασίας του Δήμου.

Οι δημότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τον κ. Ηλία Αργύρη, Υπεύθυνος Γραφείου Πολιτικής προστασίας Δήμου Ρόδου τηλ 2241046310 και τον κ. Γιώργο Γιακουμάκη, τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης τηλ 22410-32722, ώστε να συμπληρώσουν την αίτηση μέχρι την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου.
 

 

 

 

                                          

ΑΡΧΗ  

Στην σεληδα Καλυμνικα Νεα

Tαρπον  Σπριγκς  Φλοριδα.

  @ 2006 RadioKalymnos.com